De kracht van kleur: hoe krijg ik een kleurrijk interieur

Wat staat er allemaal in deze blog? 

 • Rol van kleur in interieurontwerp

 • Verschillende kleuren in huis

 • Hoe verwerk ik verschillende kleuren in mijn huis?

  • Voorbeelden verwerking kleur

 • Hoe beïnvloedt kleur de sfeer van een ruimte?

 • Voorbeelden van hoe verschillende kleurencombinaties

  • Voorbeelden kleureneffect

 • Tips voor het kiezen van de juiste kleuren

 • Tips voor het combineren van verschillende kleuren

 • Hoe kunnen posters hierbij helpen?

 

Rol van kleur in interieurontwerp

Kleur is een van de belangrijkste elementen in interieurontwerp. De juiste kleurencombinaties kan de sfeer in een ruimte bepalen. Bovendien kan kleur ook emoties opwekken, zoals een gevoel van warmte, van rust of juist energie. In interieurontwerp wordt dan ook vaak gebruik gemaakt van ‘kleurenpsychologie’ om de juiste kleuren te kiezen voor een bepaalde ruimte en de gewenste sfeer te creëren.
 

Verschillende kleuren in huis

Tegenwoordig zie je veel beige interieurs. Je bent er fan van of niet. Ben je nou iemand die wel graag een kleurrijk interieur wilt? Geen zorgen, dan kan uiteraard gewoon en staat nog heel gaaf ook! Er is zelfs een trend van het interieurontwerp dat juist een spectrum van tinten in je huis verwerkt. Dus in plaats van te kiezen voor een beperkt aantal kleuren, wordt er gebruik gemaakt van een scala aan kleuren om een ruimte op te vrolijken.

 

Hoe verwerk ik verschillende kleuren in mijn huis?

Er zijn verschillende manieren waarop u een scala aan kleuren kunt gebruiken in uw huis.
Dit kan worden bereikt door het gebruik van kleurrijke accenten in accessoires zoals kussens en posters of accessoires. Dit kan een snelle en eenvoudige manier zijn om kleur toe te voegen aan een ruimte zonder dat u uw meubels of wanden hoeft te veranderen. Ben je niet bang voor een beetje kleur, dan kan je natuurlijk ook kleuren laten terugkomen op de wanden of meubels. Dit kan een grotere impact hebben en kan een ruimte visueel opvrolijken. Vind je het toch spannend? Besef dan dat het ergste wat kan gebeuren is at je het moet oververven!

 

Voorbeelden verwerking kleur

Woonkamer: Door het gebruik van kleurrijke accentkussens en een gekleurde bank.
Eetkamer: Door het gebruik van verschillende kleuren stoelen rond een eettafel.
Slaapkamer: door het gebruik van een kleurrijke beddensprei en gekleurde accenten op de muur of op de nachtkastjes.
 

Hoe beïnvloedt kleur de sfeer van een ruimte?

Kleur speelt een grote rol in het creëren van de sfeer, emotie en stijl van een ruimte. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel worden vaak gebruikt om een ruimte gezelliger te maken, terwijl koelere kleuren zoals blauw, groen en paars worden gebruikt om een ruimte rustiger te maken. Daarnaast kan een kleur ook worden gebruikt om een bepaalde stijl aan te duiden, zoals landelijk, modern of klassiek.

 

Voorbeelden kleureneffect

Een combinatie van warme en koele kleuren kan bijvoorbeeld een interessante en dynamische ruimte creëren. Een kamer met veel wit en zachte pasteltinten kan een gevoel van rust en sereniteit geven. Een kamer met veel zwart en goud accenten kan een gevoel van luxe en elegantie uitstralen. Een combinatie van verschillende kleuren en patronen kan een ruimte ook visueel aantrekkelijk en interessant maken.

 

Tips voor het kiezen van de juiste kleuren

Bedenk vooraf wat je zoekt in een ruimte. Dit kan uiteraard verschillende zijn per ruimte. Schrijf voor jezelf (en partner) op wat de belangrijkste sfeer is die een kamer moet uitstralen en ga vanaf daar verder. Voor een slaapkamer wil je bijvoorbeeld een rustgevende sfeer, en kan je kiezen voor kleuren zoals grijsblauw of groen. Voor een woonkamer wil je dan juist misschien een warm en gezellige sfeer creëren en kan je kiezen voor kleuren zoals u kiezen zoals terracotta of mosterdgeel om een gezellig. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid natuurlijk licht in een ruimte, aangezien dit kan invloed hebben op hoe kleuren overkomen. Het is aan te raden om verschillende kleuren te testen op de muur in de specifieke ruimte. Kijk dan door de dag heen bij verschillende lichtval wat het doet

 

Tips voor het combineren van verschillende kleuren

Bij het combineren van verschillende kleuren is het belangrijk om te zorgen dat de kleuren harmonieus samenwerken. Dit kan worden bereikt door het gebruik van kleuren uit dezelfde kleurenfamilie of door het gebruik van complementaire kleuren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de verhouding tussen de verschillende kleuren, zoals het gebruik van een dominante kleur en accentkleuren. Het is ook aan te raden om een kleurenwiel te gebruiken om te helpen bij het kiezen van de juiste kleuren.

 

Hoe kunnen posters hierbij helpen?

Posters zijn een geweldige manier om kleur en patronen toe te voegen aan een ruimte en kunnen helpen bij het creëren van een unieke en aantrekkelijke ruimte. Posters zijn beschikbaar in een breed scala van ontwerpen, kleuren en maten, dus er is altijd wel een poster die bij jouw interieur past. Bovendien zijn posters een relatief goedkope en gemakkelijk te vervangen wanneer je toch weer voor een andere sfeer gaat. 
Daarnaast zijn posters ook perfect bij het helpen creëren van een harmonieus kleurenpalet. Door een poster te kiezen die een of meerdere van de kleuren bevat die in de ruimte al aanwezig zijn, kunt u een consistent en harmonieus kleurenpalet creëren. Een interessant visueel effect creëren zonder investeren in dure meubels? Kies dan voor posters met verschillende patronen.
 
 
Ik raad je vooral aan om gewoon een keer te experimenteren met het toevoegen van kleur en patronen in je huis. Heb je een gek idee, haal gewoon eens een posters in huis met die kleur, patroon of sfeer. Dit is een gemakkelijke en betaalbare manier om kleur toe te voegen aan een ruimte en bied de mogelijkheid om regelmatig iets nieuws toe te voegen aan je interieur. 

 

________________

"Inspiratie" : Alles over het gezellig maken van je huis met behulp van (muur)decoratie. Van kinderkamer tot woonkamer. 

Wil jij (anoniem) een gave inspiratie post delen? Stuur gerust een berichtje via de site of via instagram of Facebook.  

 

Laat een reactie achter