Sfeer creëren door muurdecoratie

Ken je dat gevoel, dat je ergens binnen stapt en denkt: hier klopt iets niet, ik mis wat? Naar mijn weten is dat vaak sfeer. Persoonlijk vind ik dat het allerbelangrijkste ingrediënt om van je huis een echt thuis te maken.

Er zijn verschillende manieren om sfeer te krijgen in huis, denk aan kaarsen, diverse kleuren, sierkussens en ga zo maar door. Maar wat vooral niet mag ontbreken is muurdecoratie. Stel je voor dat je in een kamer zit en het enige waar je naar kijkt is een lege muur.. Dat kan niet sfeervol zijn, toch?

Ik snap dat veel mensen het lastig vinden om te bepalen voor welk type muurdecoratie ze dan moeten gaan. Want laten we eerlijk zijn, deze keuze is oneindig. Ik heb hieronder een paar tips voor je om te bepalen waar je op moet letten bij het halen van muurdecoratie.

 1. Ruimte

  Kijk naar de ruimte waar je muurdecoratie wilt plaatsen. Is het een kleine ruimte (zoals het toilet), kies dan voor bijv. meerdere kleine schilderijen bij elkaar voor een speels effect (bijv. met wat leuke inspirerende teksten). Gaat het bijvoorbeeld om een lange wand, ga dan voor groots. Dan onderbreek je het kille effect van een lange wand. Ook dit kunnen uiteraard meerdere grote schilderijen bij elkaar zijn.

 

 1. Kleur

  Maak het persoonlijk. Vraag jezelf af, wat vind IK mooi? Houd je juist van kleur, iets wat eruit springt of ga je voor een ton sur ton (kleur op kleur) effect? Let op dat wanneer je voor een wanddecoratie met veel kleur kiest, je deze kleuren wel terug laat komen in de rest van het interieur waardoor het 1 geheel is. Ga je voor een ton sur ton effect? Kies dan voor een mooi kader waardoor het er alsnog uitspringt maar niet storend is.

 

 1. Vorm

  Tegenwoordig zijn er allerlei vormen te verkrijgen voor wanddecoratie. Hierbij is het van belang om te kijken naar wát je al in de ruimte hebt staan én de ruimte zelf. Heb je bijvoorbeeld een hoekbank met een rechthoekig kleed? Ga dan juist voor een ronde vorm. En andersom precies zo: heb je een ronde bank- en of kleed, kies dan eens voor een rechthoekig of juist abstracte wanddecoratie. Hierdoor voorkom je dat je teveel van 1 vorm kiest en het geheel op je af komt.

 

 1. Materialen

  Ook materialen kunnen bepalend zijn voor de sfeer in je huis. Heb je bijvoorbeeld alleen maar leer en hout in huis, dan kan het al snel kil aanvoelen. Maar door juist te combineren met zachte en natuurlijke materialen krijg je al snel een spannender effect. Daarnaast kun je ook altijd kiezen voor een wanddecoratie met 3D effect waardoor je een mooie diepte creëert. Tegenwoordig heb je ook wandkleden die enorm veel warmte geven in een interieur, ga op onderzoek uit!

 

 1. Inspiratie

  Doe inspiratie op, ga naar woonwinkels om verschillende wanddecoratie te bekijken, struin het internet af en maak een moodboard van wat jij mooi vindt. Vind je het lastig om in te beelden hoe groot dat iets uitpakt? Tape het dan af op de muur om de grootte te bepalen ( natuurlijk wel met bestendige tape die niet al je muurverf eraf trekt ;) ).

 

Tot slot: maak het persoonlijk. Kijk niet naar wat anderen hebben, ga bij jezelf na wat jij mooi vindt. Het is goed om hierbij naar een aantal tips te kijken die je kunnen helpen met het kiezen van de vorm en grootte, maar verder blijft muurdecoratie enorm persoonlijk. Want hoe gaaf is het als je bijvoorbeeld elke dag tegen een souvenir van je reis aankijkt? Of een persoonlijke illustratie hebt laten maken? Dit roept toch elke dag weer die fijne herinnering bij je op? En laat dat nou net zijn waar het om draait bij een sfeervol (t)huis.  

 

Mocht je nou na het lezen van deze post denken: dit is precies wat ik mis, het thuis komen? Neem dan vooral even contact met mij op via @deontwerpboer en dan denk ik graag met je mee over hoe we van jouw huis weer een thuis kunnen maken. Want dat gun ik iedereen!

 

Veel liefs,

Vera van @deontwerpboer

 

Laat een reactie achter